Välja uppfödare

Valet av hundras är gjort. Alla är överens. Då är det väl bara att hämta hem en valp då. Eller?

Nja, riktigt så enkelt är det inte.


Oavsett om det blir en mix eller renrasig, så kan det vara riktigt svårt att välja uppfödare. Var ska man börja? Hur vet man vilken uppfödare som är bra? Vad ska man tänka på?


Massor. Det finns massor att tänka på. Vilket slags liv kan jag erbjuda hunden? Hur känner jag för eventuella hundutställningar om det är något uppfödaren vill? Vad vill jag ha för relation till uppfödaren? Vill jag få hjälp och stöd vid behov?


Nu kanske du tänker: "Men de där frågorna rör ju bara en själv personligen, hur hjälper det mig att välja uppfödare?".

När du börjar ha en klarare bild av vad du tycker är viktigt, blir det också lättare för dig att kunna avgöra om en uppfödare är rätt för just dig. Jag har många gånger hört att uppfödaren "väljer" köparen. Det stämmer till viss del. Det handlar ju faktiskt även om att köparen "väljer" uppfödaren.


Försök att inte hamna i en situation där det enbart handlar om att du ska lyckas förmedla vilken bra hundägare du skulle bli. Ställ frågor du också. Ställ frågor om valpens föräldrar, både tiken och hanen. Hur mådde tiken under dräktigheten? Bor tiken hos uppfödaren eller hos fodervärd? Har tiken haft valpar tidigare? Hur var hon mot sina valpar och hur blev den kullen? Hur är tikens mentalitet? Se till att få träffa tiken. Hur är pappan till valparna?


Sen är det dags att ställa frågor om valparna. Hur bor valparna? Bor de inne i hemmet tillsammans med sin mamma och människor? Hur var valparnas första veckor? Blev de väl omhändertagna av sin mamma? Hur var valparnas första kontakt med människor? Har valparna träffat andra hundar (många gånger bor det andra vuxna hundar hos uppfödaren)? Vilka andra djur har valparna träffat? Har valparna fått träffa människor i olika åldrar? Har de provat åka bil? Har de varit ute på små äventyr utanför hemmet, eller endast vistats i en liten valphage på tomten eller inomhus? Har de fått uppleva olika ljud? Har någon av valparna varit sjuk? Hur många valpar finns det i kullen och hur många är tikar och hur många är hanar? Hur verkar mentaliteten vara på valparna? Verkar de vara jämna i kullen eller spretar det åt alla håll?


Sen är det dags att ställa frågor om uppfödaren.

Hur länge har personen varit uppfödare? Hur länge har uppfödaren fött upp just den här rasen? Vad är målet med uppfödningen? Vilka aktiviteter gör uppfödaren tillsammans med sina hundar? Vilka för- och nackdelar finns det med rasen? Vad letar uppfödaren efter i valet av valpköpare? Vilket stöd får man som valpköpare efter köpet? Anordnas det några valp- eller träningsträffar? Kan man kontakta tidigare valpköpare för referenser? Hur tas beslutet om vilken valp som hamnar var?


Det finns massor med andra frågor man kan ställa. Valet är ert. Men genom att vara väl förberedd inför valet av uppfödare, skapar man bättre förutsättningar för att faktiskt lyckas riktigt bra med sitt val av valp (och uppfödare). Självklart ska man även se till att alla papper är i ordning.


I slutändan är det kanske ändå magkänslan som avgör. Den brukar stämma. Och sen är dagen äntligen här då man får hämta hem sin alldeles egna valp.