Morgonrutiner och morötter!

Att börja varje morgon på samma sätt är det många av oss som gör. Det ger oss en känsla av trygghet och struktur. Vi vet vad som ska hända och slipper fundera alltför mycket på vad vi ska göra och hur vi ska göra det.


Även våra hundar mår bra av att ha rutiner. En del rutiner är till och med en källa till stor glädje hos våra hundar. Ett exempel.


Unge herr Baxter har en mycket tydlig morgonrutin. Jag är inte ens säker på att den går att hoppa över längre.

Hos oss är det husse som går ut på första morgonrundan efter natten. Snabbt ut med hundarna och sen in igen. Sen utspelar sig samma scenario varje morgon, 365 dagar om året.


Hundarna springer in, hoppar upp i sängen och går till pussattack. Jag har den lyxen att jag faktiskt fortfarande ligger kvar i sängen. Men det tar slut här och nu.


Baxter hoppar snabbt ned på golvet och inväntar "ordern". Ja, hans filt ska nu förflytta sig till vardagsrummet.


Jag går till hallen och ber Baxter hämta filten. Han tar filten i munnen, viftar på svansen som att han aldrig har gjort något roligare, och går stolt till vardagsrummet.

Nu är det så att Baxter faktiskt har två filtar på golvet i sovrummet. Så även den andra filten ska hämtas. Han genomför uppgiften lika glatt och stolt som första vändan.


Väl i vardagsrummet/köket (öppen planlösning) lägger sig Baxter på filten och jag går till kylskåpet. Förväntan är hög hos Baxter. Han vet precis vad som ska hända.

Det är dags för dagens morot!


Kira hänger med på hela den här morgonrutinen. Men även hon har en tydlig rutin och det är att följa allt från sidan. Inga filtar ska bäras av henne, det är ju faktiskt Baxters uppgift. Kira vet att hon istället får följa med bort till kylskåpet för att hämta moroten. Sen ska hon lägga sig bredvid Baxter och invänta ett "varsågod".


Nu har jag två förväntansfulla hundar som ligger och väntar på sin morot. Morötterna ligger redan där på golvet. Men rutinen säger att man inte får röra moroten innan ett "varsågod".


När ordet är sagt försvinner morötterna snabbt ned i gapet på hundarna. Sen är rutinen över. För den här gången. I morgon gör vi samma sak igen.